Papa Francisc îndeamnă credincioșii catolici ca în luna martie a anului 2020 să se roage pentru comunitatea catolică din China, cerând de la Dumnezeu harul ca aceasta să depășească dezbinările și să fie statornică în fidelitatea față de Evanghelie. Intenția de rugăciune a Sfântului Părinte este promovată, ca de obicei, de Rețeaua Mondială de Rugăciune și este susținută de un mesaj video al papei Francisc.
Unitatea și fidelitatea față de Evanghelie sunt cele două căi pe care papa Francisc îndeamnă Biserica catolică din China să meargă înainte. Îndemnul papei ajunge la opinia publică prin intermediul unui mesaj video, în limba spaniolă, care însoțește intenția sa de rugăciune pentru luna martie a anului curent, mesajul fiind promovat, ca de obicei, de Rețeaua Mondială de Rugăciune.
Papa Francisc: ”În ziua de astăzi, în China, Biserica privește înainte cu speranță. Biserica vrea ca creștinii chinezi să fie cu adevărat creștini și să fie buni cetățeni. Ei trebuie să promoveze Evanghelia, dar fără a face prozelitism și să ajungă la unitatea comunității catolice, care este dezbinată. Să ne rugăm împreună pentru ca Biserica în China să persevereze în fidelitatea față de Evanghelie și să crească în unitate. Vă mulțumesc”.
Potrivit estimărilor, marea țară asiatică a cunoscut din 1970 încoace o creștere semnificativă a creștinismului. Raportul centrului de cercetări Pew Research arată că dacă în 2010 numărul creștinilor chinezi era de 67 de milioane, reprezentând 5% din populația țării, în 2018 numărul lor a ajuns la 100 de milioane, adică 7,2% din populația de 1 miliard și 386 de milioane de persoane.
Prin mesajul video care însoțește intenția de rugăciune a lunii martie, papa Francisc confirmă pașii făcuți pe drumul către recuperarea unității Bisericii în China. Printre aceștia, trebuie amintite scrisoarea din 2007 a papei Benedict al XVI-lea către catolicii chinezi, dar și mesajul pontifului argentinian ”Către catolicii chinezi și ai Bisericii universale”, din septembrie 2018, în care prezintă Acordul Provizoriu privind numirea episcopilor. Acordul a fost semnat de Sfântul Scaun și de R. P. Chineză.
La rândul său, directorul internațional al Rețelei Mondiale de Rugăciune, preotul iezuit Frédéric Fornos, a remarcat că intenția de rugăciune a papei are o finalitate spirituală și pastorală pentru că ”a favoriza unitatea comunității catolice în China în diversitatea sa însemnă a promova vestirea Evangheliei”. ”Este normal”, a mai spus pr. Fornos, ”ca un drum de acest fel să fie lung, anevoios și plin de neînțelegeri, după cum și Evanghelia este plină de «neînțelegeri», și de aceea este nevoie să ne rugăm pentru ca Domnul să ajute reconcilierea”.